Nätverkande på Nyckelpersonsträff för maxad nytta

– Om ledarskap, skolutveckling och webbverktyg på Unikums nyckelpersonsträff 2015

11-13 mars genomfördes den femte Nyckelpersonsträffen, en årlig konferens för Unikums nyckelpersoner på kommuner och friskolekedjor från hela landet. Över 200 mycket engagerade skolpersoner var på plats för att få inspiration och utbyta erfarenheter kring viktiga skolfrågor och verktygsutveckling. En imponerande energinivå, en rejäl dos inspiration och ett intensivt nätverkande får sammanfatta en lyckad träff.

Nätverkande på nyckelpersonsträff

Nätverkande och erfarenhetsutbyte.

I år hade träffen utökats till 3 dagar med separata spår för förskola och grundskola. Gemensamt temat var Fullt ös – men vart då? Om att få maxad nytta när alla drar åt samma håll. Nu har vi bättre förutsättningar än någonsin: nya riktlinjer för grundskolan, ökad ambition kring pedagogisk dokumentation i förskolan, en explosion av plattor och mobiler samt större vana av att kommunicera digitalt. Dessutom nya förenklade Unikum som grädde på moset. Allt detta ger ett nytt läge med nya möjligheter.

… fyllda med energi och inspiration efter tre fantastiska dagar…

Det är lätt att rusa på, men åt vilket håll? Är alla med? Alla dessa möjligheter ställer krav på ett gott ledarskap på olika nivåer. Rektorer och förskolechefer får en allt viktigare roll i arbetet med att maxa nyttan av allt det nya. Därför fokuserade Nyckelpersonsträffen 2015 på de nya möjligheterna, ledarskapet och speciellt på rektorns/förskolechefens roll.

Förskoledagarna 11-12 mars

collage_Fsk

Frida Gustafsson Wennö, Mahroo Khousravis samt Sara Lindberg och Christian Andersson.

Första dagen för förskolan inleddes med en peppande föreläsning av Frida Gustafsson Wennö från Läroverket som pratade om moderna förskolor och innovativt, framtidsriktat utvecklingsarbete. Moderna förskolor i framkant har vi hört talas om. Men var finns framkanten, vad skulle den i så fall bestå av – och vem bestämmer det?

Mahroo Khousravis jobbar på Bosgårdens förskola i Mölndal och berättade om hur de jobbar med digitalt systematiskt kvalitetsarbete hela vägen från barn till förskola, ur ett förskolechefsperspektiv.

utvärdering

Moderator Karin Harnesk med ord från utvärderingen.

Sara Lindberg och Christian Andersson som bägge arbetar med kvalitetsfrågor på Pysslingen Förskolor höll sedan två pass ur ett huvudmannaperspektiv. Deras programpunkt handlade om lärande i världsklass och kring hur man som huvudman kan leda och skapa förutsättningar för en verksamhet där det systematiska kvalitetsarbetet är en del i vardagen och där barnets maximala lärande och trivsel är i fokus?

Före, under och efter alla dessa högintressanta förskolepass fanns också gott om utrymme i programmet för okonferens, nätverkande, middag, tävling kring bästa pedagogiska planering samt feedback till Unikum på verktyget. Många olika begrepp och känslor kom fram när vi summerade förskoledagarna med hjälp av en röstningsapp.

Grundskoledagarna 12-13 mars

christer holger

Christer Holger

På torsdag förmiddag strömmande även grundskolegänget till. 150 nyfikna och laddade personer med fokus på grundskola i sina kommuner och skolor.

Christer Holger från Skapaskolan inledningstalade och lyfte blicken uppåt och framåt i sin presentation om nätverkssamhället och hur detta påverkar även skolorna. Ett perspektiv han lyfte fram var; vad händer om vi prövar Googles nätverkstänkande som synsätt på världen. Konsekvenserna är nya insikter om samhälle, individer, arbetsliv och självklart – lärande, elever och skola.

 

arja och viveca

Viveca Dahl och Arja Holmstedt Svensson

Viveca Dahl är rektor på Fäladsgården i Lund och pratade under rubriken ”Hurra Skolinspektion! – berättelsen om en lyckad tillsyn”. Viveca berättade om hur de siktar högt och arbetar tillsammans med eleverna för att de ska känna glädje i lärandet. Ett “kvitto” bland många på den goda kvaliteten i verksamheten är den senaste Skolinspektionen, där skolan fått mycket gott betyg.

 “Alla ska lyckas” är Falkenbergs devis. Men hur mobiliserar man en hel kommun – på alla nivåer? Hur har man lyckats komma överens om mål och riktning hela vägen från nämnd till arbetslag? Förvaltningschefen Arja Holmstedt Svensson tog oss med på Falkenbergs spännande resa där vi fick ta del av både medgångar och motgångar.

Ett av passen gjorde en djupdykning i arbetet kring Stödinsatser. Dan Bergqvist, rektor och Lise-Lotte Hjalmar, utvecklingsledare som båda jobbar i Heby kommun berättade och visade hur deras införande av de nya allmänna råden ihop med webbverktyg för stödinsatser sett ut. Vad har Heby dragit för slutsatser i sitt införande? Hur har de lagt upp arbetet på både huvudmanna- och skolnivå?

Lise-Lotte Hjalmar, Dan Bergqvist

Lise-Lotte Hjalmar, Dan Bergqvist

2015-03-13 14.10.49Jonas Ryberg, Vd på Unikum, överraskade och kom injoggandes till sitt pass för att på ett lekfullt sätt illustrera vikten av att hålla samma kompassriktning och dra åt samma håll. Vi har bättre förutsättningar nu än någonsin: nya riktlinjer för grundskolan, ökad ambition kring pedagogisk dokumentation i förskolan, en explosion av plattor och mobiler, molntjänsternas framryckning samt större vana av att kommunicera digitalt. Allt detta ger ett nytt läge med nya möjligheter. Det är lätt att rusa på, men åt vilket håll? Är alla med? Alla dessa möjligheter ställer krav på ett gott ledarskap på olika nivåer.

ybc2_142

Fredrika Olbers, Alva Frostander och Lucas Gustafson

På plats på torsdagen fanns också de duktiga eleverna Fredrika Olbers, Alva Frostander och Lucas Gustafson från gymnasieskolan YBC i Nacka för att filma och göra intervjuer med utvalda personer. Vi är väldigt imponerade och tacksamma att de vill ta detta uppdrag som de dessutom genomförde med bravur.
Alla deras filmer hittar du på Unikums Youtubekanal här >>

 

skolsken1

Solskensfika

Vill du veta mer?

Om Unikums webbverktyg för:
Förskolan, Grundskolan, Gymnasiet, Stödinsatser, Kommunens moderna systempussel

Om Nyckelpersonsträffen:
Här hittar du hela programmet >>
Här hittar du samlad dokumentation, filmer och annat kring träffen >> 

Vid pennan, Camilla Hagblom på Unikum, camilla.hagblom@unikum.net