Unikum och vänner på BETT 2015

– spännande möten, intensiva dagar och många mässmetrar gångna

 

IMG_7944

På väg mot en skola som är viktig, på riktigt och motiverande
Förra veckan var jag på Bett i London tillsammans med mina kollegor Björn och Jonas….  och ca 4 500 andra utvecklingsintresserade svenskar. Var det nåt att ha då?

Ja, har du varit där så kanske du känner igen min upplevelse: BETT är som att doppa sig i en fors av uppslag, människor, nya idéer, utmanande tankar, andra länders idéer om lärande och främst ett helt gäng spännande möten med nya och gamla bekantskaper. Ja, för mig var det verkligen roliga, nyttiga och inspirerande dagar.

Några axplock…Barn på bett

Jag fick nöjet att gå med på Mats Östlings mini-guidning inne på mässan med fokus på ”trender på Bett”. Vilken lyx att någon annan scannat av terrängen och man själv bara fick glida med! Vilka trender hade han då bland annat vaskat fram:

  • Digitalt möter analogt
    Nu har pendeln svängt och flera aktörer visade upp möjligheter, enkla som mer avancerade, där man kombinerar analoga tekniker med digitala för att berika lärnandet. ett exempel var t.ex. ett ” gammaldags” (eller ska jag säga hypermodernt…) brädspel där spelarna genom att samarbeta och vara strategiska skulle bebygga en ö. Jag tyckte DET så kul ut. När man sedan kopplade in sin 3D-skrivare för att sedan på riktigt bygga upp civilisationen … ja då tyckte tom jag att tekniken berikade.
  • Programmering
    Det var en uppsjö av olika möjligheter där elever och lärare kan jobba med teknik och programmering- genom att få robotar att röra sig på många olika sätt. Just ”programming och robotics” finns med i den spaning som Horizon Report (se nedan) gjort för trender i skandinavisk utbildning.

 

Horizon Report Scandinavia
En annan intressant summering var de trender, utmaningar och teknologier som NMC (New Media Consortium) tagit fram i sin rapport Horizon Report Scandinavia som presenterades ihop med Datorn i Utbildningen.

Kanske inte omvälvande, men illustrationen  kan summera och bekräfta bilden av en skola i utveckling som i alla fall jag ser massor av:

NMC

För den som är intresserad av att fördjupa sig kan man dyka ner i rapporten här:

En av de största behållningarna för mig var möjligheten att ta del av alla berättelser om utmaningarna ni har, och alla framgångs”sagor” där man provar, vågar och lyckas (och misslyckas) i att hitta vägar framåt för att skolan ska vara viktig, på riktigt och motiverande.

Heja alla rektorer, lärare, it-pedagoger, skolchefer och utvecklingsledare som har fullt fokus framåt, jag hoppas vi möts i vår vision om att göra skolan viktig/unik för var och en av barnen!

//Lotta på Unikum