Ämnesvisa omdömen – nu med nytt, fräscht utseende!

Under tiden solen valt att semestra någon annanstans har vi på kontoret filat vidare på ”Skolstartspaketet”.

Varför nytt utseende på de ämnesvisa omdömena?
Målet är att det ska bli enklare att få en överblick av hur det går för en elev i skolan. De nya allmänna råden har också gjort det möjligt att trimma, anpassa och förbättra hur omdömet ser ut i Unikum.
Genom att vi ”vridit om” sidan gör vi det mer lättillgängligt och överskådligt.
Här är några av vinsterna med det nya utseendet:

 

 

Har ni ”tagit bort nåt” från tidigare?
Nej, inget är borttagit utan vi har strukturerat om hur de olika delarna syns i omdömet

Så här ser omdömet ut nu:

Övergripande om elevens kunskapsutveckling
Nu hittar du övergripande information om elevens kunskapsutveckling i ämnet överst. Det är till exempel bedömningarna mot nationella kunskapskraven, elevens utvecklingsområden (dvs vad eleven ska fokusera på framåt i ämnet) samt eventuella bedömningsmatriser.

Inför utvecklingssamtalet
Därefter hittar du förberedelser inför terminens utvecklingssamtal. Det ser olika ut för varje skola. En del har frågor till både vårdnadshavare och elever, andra har enbart lärarens omdöme där.

Underlag
Slutligen hittar du andra spännande och vettig information om vad eleven kan och har jobbat med. Den här informationen som finns i bla planeringen är detaljerad och är viktigast för lärare och eleverna i vardagsarbetet. Som förälder är det inte viktigt att du förstår allt – men är du intresserad kan det vara skoj att dyka in i elevens värld och se vad de jobbar med i varje ämne.

 

Och så här kan det se ut för er som jobbar med bedömningsmatriser:

 

Vad behöver vi på skolan göra nu?
Njee, ni BEHÖVER inte göra nåt – de mallar ni har kommer att fungera som innan.

Många skolor/kommuner har valt att i uppdatera och trimma sina IUP-mallar samband med förändringarna i de nya ”Allmänna råden för utvecklingssamtalet och utvecklingsplanen” samt med den nya fräscha looken på omdömessidan. I slutet av vecka 27 kommer vi lägga ut exempel på hur andra jobbar.
Klicka här för att komma till forumet>>

Helt enkelt:
Att själva omdömet har ett nytt useende kommer att göra det hela bättre – men för att nå ända fram till en tydlig, enkel information behöver ni på skolan pratar er samman om hur omdömena ska se ut och sedan uppdaterar era IUP-mallar
Tack till alla er som har varit med och tyckt till kring ”om-vridningen”.

Nu säger några till av oss på kontoret:
GLAD,SOLIG SOMMAR 🙂

// Unikum-gänget genom Lotta