Enklare utseende och mobilanpassning

Gott nytt år!

I somras gjorde vi en stor uppdatering av Unikums utseende och gränssnitt.  Bilder och information blev direkt synliga på ett barns startsida, och appar gjorde det smidigt att använda Unikum med lärplattor som t.ex. iPad och på Android-apparater.  Nu är det dags för nästa steg. Denna gång har det handlat om att förenkla utseendet och mobilanpassa. Tack igen till alla er som kommit med feedback och förslag!

Enklare utseende

Målet har varit att förenkla utseendet, och vi har polerat varenda sida i hela Unikum. Under denna termin fortsätter vi steg för steg med att göra Unikum mer konsekvent. Detta första steg lägger grunden för fler förbättringar. Vi har försökt låta bli att ändra på själva funktionerna i Unikum. På ytan märks därför inte ändringarna så mycket, som du kan se på de två skärmbilderna nedan, (Före ändring till vänster, efter ändring till höger.) Exempel på saker vi gjort:

  • Färre olika symboler
  • Mer konsekvent utseende när man navigerar runt i Unikum
  • Direkt åtkomst till dina grupper och skolor och barn i vänstermenyn
  • Mer enhetlig typografi
  • Enklare form, så att innehållet lyfts fram mer

Unikum på mobilen

Nya Unikum blir också ett steg mer mobilanpassat. Tidigare har det funkat bra att använda Unikum på lärplattor, medan mobilen har varit lite pilligare att använda, även om man inte har skogshuggarhänder. Unikum känner nu av om användaren använder en liten skärm, t.ex. på en mobil, och anpassar sig efter detta. Exempel på saker som anpassar sig är om det visas text vid modulikonerna eller ej, och om blogginlägg för en grupp visas till höger på barnets startsida, eller längst ned. Förhoppningsvis känns alla anpassningar så naturliga att man inte tänker så mycket på dem. Bilderna nedan visar hur det nya ser ut på min mobil för några av vyerna:

  • Mina notiser
  • Startsida för en förskolegrupp.
  • Underlag inför Evas utvecklingssamtal i sin förskola.

Mer ..

En stor del av ändringarna vi gjort nu innebär också förändringar ”under ytan”, som gör att vi t.ex. enklare kan stödja olika webbläsare, och att Unikum blir mer formbart för oss internt när vi utvecklar. Rent tekniskt har vi byggt om Unikums gränssnitt så det nu använder ett beprövat ramverk som heter Twitter Bootstrap. Det ger oss möjlighet att snabbare och enklare bygga nya funktioner och fortsätta förbättra i framtiden. Under våren kommer vi steg för steg förenkla och trimma specifika funktioner baserat på det nya förenklade gränssnittet.

Berätta vad du tycker om förändringarna

När vi arbetat med dessa förbättringar har vi haft stor nytta av all feedback vi fått från våra användare. Vi vill gärna ha er feedback, såväl positiv som negativ. Vi har nyss lanserat vårt nya forum, så passa på att gå dit och berätta vad som är bra och dåligt med det nya utseendet. Tyck till i Unikums Forum.