Unikum Familj och nya Unikum tar över – gamla appen stängs 21 oktober

Som ni vet har vi jobbat för fullt med att göra Unikum Familj-appen och vårt vanliga start.unikum.net så fint vi bara kan – med Mobilt BankID, och nytt gränssnitt som funkar bra på mobil, platta och bärbar.  Den 21 oktober stängs därför vår trotjänare den gamla Unikum-appen ned, och tas bort från App Store och Google Play. 

Information om nedstängningen dyker upp automatiskt i den gamla appen när man loggar in på den. Den gamla appen var trött och sliten, och är glad att få i pension. Välkommen till det nya fina!

För Vårdnadshavare

Ladda ned appen Unikum Familj, där når du allt du behöver. Du loggar in med Mobilt BankID, precis som Swish.

.

För elever och personal

Ni använder nya webbversionen start.unikum.net . Den funkar fint på både mobil, platta och bärbar, och här når du allt du behöver. Den är fin!  Lägg gärna upp en ikon på startskärmen i telefonen eller platta så här >>. Det är lätt.

Varmt välkomna till alla användare av gamla appen! Vi hoppas de kommer trivas med flytten till Unikum Familj och nya fina  start.unikum.net

//Vi på Unikum


 

Plan för nedstängningen

2019:  Sedan 2019 har vi informerat de som har problem med appen om att använda Unikum Familj eller  vanlig webbläsare istället. 

Ca 1 oktober:  Epost till kommun-kontakter med information om nedstängningen.

Ca 5 oktober: Publik information läggs upp i På Gång i Unikum.  Systemmeddelande för admin om att gamla appen ersätts med Familj och webbläsare.

Ca 7 oktober: Information inuti gamla appen – när man loggar in – om att den kommer stängas ned, och hur man byter till Familj eller webbläsare.

Ca 10 oktober: Den gamla appen tas bort från App-store och Google Play,

Ca 21 oktober: Gamla appen stängs ned och kan inte användas längre. Ett meddelande visas i appen om att den inte längre kan användas, och om hur man gör för att hämta Unikum Familj eller använda Unikum med vanlig webbläsare.


 

Frågor och svar

 

Varför stänger ni ned den gamla appen?

Den gamla appen underhålls inte, eftersom det är Unikum Familj och det vanliga Unikum visa start.unikum.net som idag gäller. Nya funktioner fungerar därför inte korrekt på den gamla appen, och då är den gamla appen bara onödig.

På vilket sätt blir det bättre när ni stänger den gamla appen?

För vårdnadshavare blir det bättre genom att de kan använda Unikum Familj istället – som är mycket smidigare och modernare. För personal och elever blir det bättre genom att Unikum funkar så bra på både mobil och platta med vanlig webbläsare, och

Hur får jag en Unikum-ikon på min mobil eller platta – när gamla appen är nedstängd?

Det är lätt, du kan helt enkelt lägga till en genväg till Unikum mobilen eller plattan. Gör så här:

  1. Starta din webbläsare på mobilen eller plattan, och gå till start.unikum.net
  2. Väl “Lägg till på Startskärmen” i webbläsaren
  3. Skriv ”Unikum” som namn för Gula Bollen-ikonen
  4. Placera ikonen på din startskärm
  5. Då hamnar en gul boll – precis som en app – på din mobil eller platta.

Mer detaljerad info om att lägga ikon på startskärmen hittar du här >>