Unikum + molntjänster = Sant

Har ni sett den smidiga kopplingen till Google, Youtube, Dropbox och Skydrive som finns i Unikum?

molnikoner2Massor med skolor har börjat använda molntjänster för att skapa, dela och ha dialog kring elevarbeten. För formativ bedömning så innebär detta en fantastisk möjlighet. Elever kan bjuda in pedagoger och andra elever att ge feedback på sina arbeten, så att eleven kan dra nytta av synpunkterna direkt i sitt skapande, själv och gruppen. Genom att länka elevarbetena i t.ex Google Apps till planeringar, lärloggsreflektioner och matriser i Unikum så knyter man ihop feedback på ett spännande sätt. Och det sker redan nu i skolor över hela landet!

Men hur hänger lärandet, Unikum och molntjänsterna ihop?

Lärplattor och molntjänster för elevarbeten används tillsammans med Unikum. Unikum är ett nav där planeringar, reflektioner och bedömningar länkar till elevarbeten i Google Apps, Dropbox, Youtube, Popplet, på elevens bloggar mm. Så här kan det se ut:

         Unikum+moln

För att länka sina elevarbeten går eleven till sin planering eller lärlogg och klickar på ”Länkat material”. Jag kan välja vilken molntjänst jag skall hämta material ifrån, och om jag är inloggad i t.ex. Google Apps så ser jag precis mina arbeten, och kan välja dem. Därefter kan lärare komma åt mitt elevarbete helt enkelt genom att klicka på det länkade arbetet i min planering eller lärlogg. 

integration moln    integration moln 2

 

På så vis blir planeringen ett nav som samlar arbeten, reflektioner, kommentarer och bedömningar kring elevens arbete och lärande. Målsättningen är så klart att göra att de olika delarna i processen är lätt tillgängliga för elever och lärare när som helst.

formativt-moln

 

 

Tyck till!

Vi jobbar vidare på fler sätt att dra nytta av bra molnverktyg i lärandet. Har ni idéer om hur vi borde göra? Tyck gärna till i forumet här: http://forum.unikum.net/topic/har-ni-borjat-anvanda-koppling-till-google-apps-dropbox-och-skydrive/#new-post